Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Vragenhalfuur om 17:45 tot 18:15 uur

donderdag 25 april 2024

18:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Burgemeester
Toelichting

Het vragenhalfuur (17:45 uur) en de raadsvergadering (18:30 uur) beginnen één uur eerder dan gebruikelijk.


Belangstellenden zijn van harte welkom om de raadsvergadering vanaf de publieke tribune bij te wonen. Vermoedelijk kan deze raadsvergadering op meer belangstelling rekenen dan gebruikelijk. Vanwege een beperkt aantal zitplaatsen op de publieke tribune is vooraf aanmelden noodzakelijk. Wenst u deze raadsvergadering bij te wonen, meld u dan uiterlijk voor woensdag 24 april 2024, 12:00 uur aan via griffie@gulpen-wittem.nl.


Indien de publieke tribune vol is, zal in een naastgelegen ruimte worden voorzien in een live-verbinding zodat u de vergadering alsnog live en vanuit het gemeentehuis kunt volgen.


U kunt gebruik maken van de ingang van het gemeentehuis gelegen aan de Kiebeukel (zijde Timpaantuin/kerk). Bent u slecht ter been? Dan kunt u bij de publieksingang (zijde parkeerplaats Willem Vliegenstraat) aanbellen voor toegang tot de raadzaal. De bode zal u vanaf de publieksingang graag begeleiden. De vergadering wordt eveneens via de raadsinformatiesite live uitgezonden.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 0

    Voor aanvang van de raadsvergadering kan er een vragenhalfuur plaatsvinden over politiek actuele onderwerpen. Het vragenhalfuur vindt plaats indien een raadslid ten minste 36 uur voor aanvang van de raadsvergadering het onderwerp meldt bij de voorzitter. Het vragenhalfuur vindt in dat geval plaats van 17:45 uur tot 18:15 uur en wordt live uitgezonden via de raadsinformatiesite. De raadsvergadering start om 18:30 uur.

  2. 1
    Opening
  3. 2

    _Bij de aanvang van de raadsvergadering inventariseert de voorzitter welke geagendeerde voorstellen zonder beraadslaging kunnen worden aangenomen. Dit worden ook wel 'hamerstukken' genoemd. Hamerstukken worden zonder stemming aangenomen.


    _
    Na verzending van de voorlopige agenda zijn de navolgende stukken aan de voorlopige agenda toegevoegd:

    • Memo beantwoording technische vraag Fractie Franssen over de benoeming van plaatsvervangend commissieleden in gemeentelijke onderzoekscommissies (agendapunt 18);
    • Overzicht jaarlijkse gemeentelijke kosten volgens Mosaqua (agendapunt 8) op verzoek van DOE'22 toe te voegen aan de stukken;
    • Reactiebrief college inzake het initiatiefvoorstel 'Referendum over renovatie en (gedeeltelijke) nieuwbouw gemeentehuis' (agendapunt 7);
    • Amendement A2402 van Van der Laan (DOE22): 'Weg is weg' over de toekomst van het zwemwater in Gulpen-Wittem (agendapunt 8).
  4. 3
    Eventuele mededelingen
  5. 4

  6. 6

    Raadsfracties kunnen zich in door de raad ingestelde raadscommissies laten bijstaan door plaatsvervangend commissieleden, ook wel burgercommissieleden genoemd. 


    De gemeenteraad wordt gevraagd de heer P.J.T. (Pascal) Seroo te benoemen tot plaatsvervangend commissielid namens de Fractie Franssen voor de commissies RED en BSM.

  7. 7

    Raadsleden hebben het recht een initiatiefvoorstel in te dienen. Van dit recht heeft raadslid Van der Laan (DOE'22) gebruikt. Mevrouw van der Laan (DOE'22) stelt de raad voor:

    1. De Referendumverordening Gulpen-Wittem 2024 vast te stellen.
    2. Ter vaststelling van het draagvlak voor een grootschalige renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het gemeentehuis een raadplegend referendum te organiseren op woensdag 30 oktober 2024 onder de inwoners van Gulpen-Wittem.
    3. Het college op te dragen dit referendum te organiseren conform de door de raad vastgestelde verordening.
    4. De verdere uitwerking van het door de raad gekozen scenario op te schorten en het voorbereidingskrediet van € 800.000,- te bevriezen.
    5. Het college op te dragen een verduurzamingsscenario uit te werken gebaseerd op een gefaseerde uitvoering waarbij de eerste fase enkel toeziet op het voldoen aan strikt noodzakelijke wettelijke duurzaamheidsverplichtingen.
    6. Het college op te dragen om ter voorbereiding op de organisatie van het referendum uiterlijk voor het zomerreces 2024 een raadsvoorstel ter besluitvorming aan te bieden. Het raadsvoorstel bevat in ieder geval:
      a. de benoeming van de onafhankelijke leden van de referendumcommissie.
      b. Een voorstel voor een ontwerp-raadsbesluit waarover het referendum gaat dan wel een voorstel voor de exacte eenvoudige vraagstelling van het referendum.
      c. Een voorstel voor het beschikbaar stellen van een budget voor de organisatie van- en de voorlichting over het referendum.
      d. Een voorstel voor het subsidieplafond voor activiteiten ter ondersteuning van het publieke debat en de meningsvorming over het te houden referendum.
  8. 8

    Het college heeft naar aanleiding van een eerder raadsbesluit over het ontwikkelen van een gebiedsvisie voor de Landsraderweg een onderzoek uitgevoerd naar de toekomst van Mosaqua, dat per 1 juli 2025 weer in volledig eigendom van de gemeente valt. Hierbij is een aantal scenario’s onderzocht.


    De raad wordt voorgesteld:

    1. Te kiezen voor scenario “sluiten, slopen en herontwikkelen” waarbij de sporthal gehandhaafd blijft;
    2. Fase 2 van de gebiedsvisie Landsraderweg te starten.

    Bijlagen

    Amendementen

    Titel
    A2402 - Amendement van der Laan (DOE'22) weg is weg over de toekomst van het zwemwater in Gulpen-Wittem -G.24.02781

    Ingekomen stukken raad

    Afzender
    Bestuur van de Stichting "Maastricht Vitale Stad"
    Burger
    Burger
    Burger
    Burger Alliantie Gulpen-Wittem
    Mosaqua
    Mosaqua
  9. 9

    De gemeente Gulpen-Wittem heeft een diversiteit aan gebouwen in het bezit waarvoor een nauwkeuriger inzicht benodigd is ten aanzien van de benodigde budgetten voor instandhouding en meerjarig onderhoud. Vanwege dit gegeven zijn in 2023 duurzame meerjaren onderhoudsplannen opgesteld voor nagenoeg alle gemeentelijke gebouwen. Op basis van het meerjaren onderhoudsplan per gebouw wordt jaarlijks bepaald welke werkzaamheden in het betreffende jaar plaatsvinden, het zogenaamde planmatig onderhoud.


    De raad wordt voorgesteld om:

    1. Voor de jaren 2024 en 2025 een aanvullend budget ten behoeve van noodzakelijk planmatig onderhoud voor de gemeentelijke gebouwen ter beschikking te stellen van € 110.000,- per jaar en deze te financieren uit het positieve begrotingssaldo voor 2024; 
    2. Een incidenteel budget van € 60.000,- ter beschikking te stellen om voor onze gemeenschapshuizen (m.u.v. Patronaat Epen, gemeentehuis en Het Wielderhoes, welke vooralsnog het Bronzen Keurmerk krijgen) te komen tot het Zilveren Keurmerk voor Toegankelijkheid en dit benodigde budget te financieren uit het positieve begrotingssaldo voor 2024; 
    3. Kennis te nemen van de resultaten uit de opgestelde DMJOP’s voor de periode 2023 tot en met 2032; 
    4. In 2025 een raadsbesluit te nemen met betrekking tot de benodigde budgetten ten behoeven van planmatig onderhoud voor de jaren 2026 tot en met 2032; 
    5. De 7e begrotingswijziging voor 2024 vast te stellen.
  10. 10

    De initiatiefnemers zijn voornemens om een Landwinkel te realiseren op dit terrein. Daarnaast beogen initiatiefnemers rondom streekproducten en het tuinieren te voorzien in informatieverschaffing, educatie en beleving. De beoogde activiteiten passen niet in het vigerende bestemmingsplan. Het college heeft vooruitlopend op deze bestemmingsplanwijziging onder voorwaarden een tijdelijke vergunning verleend.  Met de voorliggende bestemmingsplanwijziging wordt voorzien in de mogelijkheid om voormelde activiteiten uit te voeren.


    De raad wordt voorgesteld:

    1. In te stemmen met de nota van zienswijzen ontwerp-bestemmingsplan Eyserheide 1 -1a;
    2. Met inachtneming van de voorgestelde wijzigingen zoals opgenomen in de nota van zienswijzen het ontwerpbestemmingsplan Eyserheide 1 -1a overeenkomstig de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1729.bpeyserheide1a-ON01 met bijbehorende bestanden en bijgevoegde verbeelding, regels en toelichting conform artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening gewijzigd vaststellen;
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Bijlagen

    Ingekomen stukken raad

    Afzender
    Burger
    Burger
    Burger
    Burger
  11. 11

    Dit bestemmingsplan voorziet in het realiseren van kampeerplaatsen geschikt voor campers en het herbegrenzen van de bestaande camping conform de her begrenzingsovereenkomst met provincie Limburg van de Goudgroene Natuurzone naar de Blauwgroene mantel. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Terzieterweg 17 Epen’ en de daarop betrekking hebbende stukken hebben ter inzage gelegen. Er is één zienswijze ontvangen, die deels aanleiding geeft het ontwerpbestemmingsplan ‘Terzieterweg 17 Epen’ en de daarbij horende regels, verbeelding en bijlagen gewijzigd vast te stellen.


    De raad wordt voorgesteld om met overname van de motivering van het voorstel en de daarbij behorende nota van zienswijze:

    1. De ingediende zienswijze ontvankelijk te verklaren. 
    2. De ingediende zienswijze voor punt 2, 4, 6, 8 en 11 gegrond te verklaren. 
    3. In te stemmen met de inhoudelijke beantwoording van de ingediende zienswijze; 
    4. In te stemmen met de wijzigingen n.a.v. van de zienswijze ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan bestemmingsplan ‘Terzieterweg 17 Epen’ . 
    5. Het bestemmingsplan Terzieterweg 17 Epen’ overeenkomstig de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1729.BPTerzieterweg17-VG01 met bijbehorende bestanden en bijgevoegde verbeelding, regels en toelichting conform artikel 3.8 Wet Ruimtelijke Ordening gewijzigd vast te stellen met inbegrip van de verwerking van de voorgestelde wijzigingen; 
    6. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Bijlagen

  12. 12

    Op 14 september 2022 heeft het college een principe besluit genomen om onder voorwaarden medewerking te verlenen aan een postzegel bestemmingsplanwijziging 'Eyserhalte'. Dit bestemmingsplan voorziet in het wijziging van de bestemming ‘Agrarisch-Bedrijf’ met de aanduiding ‘fruit- en groentehal’ om te zetten naar ‘Bedrijf- Toegesneden’ met de functieaanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel eyserhalte’. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Eyserhalte’ en de daarop betrekking hebbende stukken hebben voor iedereen ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend. Wel zijn er van onze ketenpartners WML en Provincie opmerkingen ontvangen, welke als ambtelijke wijzigingen worden meegenomen in het vastgestelde plan.


    De raad wordt voorgesteld om met overname van de motivering van het voorstel: 

    1. In te stemmen met de ambtshalve voorgestelde wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan bestemmingsplan ‘Eyserhalte’ 
    2. Het bestemmingsplan ‘Eyserhalte’ overeenkomstig de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1729.BPEyserhalte-VG01 met bijbehorende bestanden en bijgevoegde verbeelding, regels en toelichting conform artikel 3.8 Wet Ruimtelijke Ordening gewijzigd vast te stellen met inbegrip van de verwerking van de ambtelijke wijziging; 
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.
  13. 13

    Op de locatie Elzeterweg 2 in Mechelen wordt een agrarisch bedrijf geëxploiteerd. In een gedeelte van de hoeve is de bedrijfswoning aanwezig. Het initiatief is om aan de zuidzijde van de agrarische bedrijfslocatie een nieuwe woning te realiseren voor eigen gebruik. In dat verband wordt beoogd om een deel van de gronden af te splitsen van het agrarisch bedrijf en ter plekke een nieuwe levensloopbestendige burgerwoning met bijbehorende tuin te realiseren ten behoeve van reguliere woondoeleinden. Om de beoogde woonfunctie mogelijk te maken, dient een gedeelte van de bestemming ‘Agrarisch-Bedrijf’ te worden gewijzigd naar ‘Wonen’.


    De raad wordt verzocht:

    1. In te stemmen met de ambtshalve voorgestelde wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan ‘Elzeterweg 2 Mechelen’.
    2. Het bestemmingsplan ‘Elzeterweg 2 Mechelen’ overeenkomstig de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1729.BPelzeterweg2.ON01 met bijbehorende bestanden en bijgevoegde verbeelding, regels en toelichting ongewijzigd vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.
  14. 14

    In 2020 heeft de raad het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs & Opvang 2020-2025 vastgesteld waarin een zorgplicht is opgenomen om de krapte in de huisvesting bij de basisscholen De Triangel en de Bernardus, beide gehuisvest in De Kindercirkel, op te lossen.


    De raad wordt voorgesteld:

    1. In te stemmen met de beschikbaarstelling van een aanvullend krediet van 615.000,- euro;
    2. De bijgevoegde 6e begrotingswijziging vast te stellen.
  15. 15

    Sinds 2018 zijn de subsidiebijdragen niet meer geïndexeerd. Samen met verenigingen is de subsidieregeling geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie is er een nieuwe regeling door het college vastgesteld. Om uitvoering te geven aan deze regeling is echter een verhoging van de budgetten nodig.


    De raad wordt voorgesteld:

    1. Een aanvullend structureel budget van 46.150,- euro ter beschikking te stellen voor uitvoering van de subsidieregeling "Waarderingssubsidies voor verenigingen".
    2. Indexering van dit budget mogelijk te maken.
    3. De 9e begrotingswijziging vast te stellen.
  16. 16

    Met het oog op de aanscherping van de regels en de richtlijnen op het gebied van veiligheid, zal er structureel meer budget nodig zijn om de adviezen van de politie, brandweer en GHOR op te kunnen volgen. Ook wenst het college graag stappen te zetten in de verniewing van het programma. 


    De raad wordt voorgesteld:

    1. Het structurele budget voor de organisatie van de Hubertusmarkt te verhogen met 28.800,- euro per jaar.
    2. De 8e begrotingswijziging voor 2024 vast te stellen.
  17. 17

    Naar aanleiding van de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR) heeft de raad op 26 oktober 2023 zienswijzen vastgesteld over de voorgestelde wijzigingen. Deze zienswijzen van de raad zijn overgenomen in de nu gewijzigde regelingen. Het college dient vóór 1 juli 2024 een defintief besluit te nemen met betrekking tot de vaststelling van deze gewijzigde regelingen. Conform WGR moet de raad hiervoor toestemming geven. 


    De raad wordt voorgesteld:
    Het college van burgemeester en wethouders toestemming te verlenen tot het besluiten tot wijziging van de navolgende Gemeenschappelijke Regelingen, overeenkomstig de aan de raad toegezonden ontwerpbesluiten:

    • GGD Zuid-Limburg
    • Veiligheidsregio Zuid-Limburg
    • Omnibuzz
    • Rd4
    • WOZL
    • RUD Zuid-Limburg
    • BsGW
    • Het Gegevenshuis

    Bijlagen

  18. 18

    De huidige rechtspositieverordening van raads- en commissieleden dateert van 2021. Naar aanleiding van gewijzigde regelgeving stelt het Presidium voor de verordening te actualiseren op basis van de door de VNG aangeboden model-verordening. 


    De raad wordt voorgesteld:
    De Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Gulpen-Wittem 2024 vast te stellen.

  19. 19
    Sluiting